לא מעט מן הפונים למכון אינם מסווגים כמטופלים פסיכיאטרים, אלא מדובר פעמים רבות במטופלים בעלי הפרעות מורכבות, אורגניות, התפתחותיות, נוירולוגיות, ואחרות, כגון:
- מטופלים בעלי הפרעות נוירו-התפתחותיות מגוונות, כגון פיגור, הפרעות קשב, הפרעות על הספקטרום האוטיסטי, לקויות שפתיות, ועוד.
- מטופלים קשישים הנוטלים תרופות רבות העלולות ליצור אינטראקציה מורכבת עם הטיפולים המקובלים.
- מטופלים המתמודדים עם מחלות גופניות מורכבות שיש להן השלכות על המצב הנפשי, כמודגם בטבלה להלן
אפילפסיה
ישנה שכיחות גבוהה יותר של הפרעות פסיכיאטריות כגון סכיזופרניה בקרב הסובלים מאפילפסיה
מחלת פרקינסון
לעתים המטופלים סובלים מדיכאון עוד לפני פריצת תסמיני המחלה
טרשת נפוצה
לטרשת נפוצה יש לא פעם ביטויים נפשיים, כולל מצבים מאניים, דכאוניים או פסיכוטיים
מחלת אלצהיימר
מחלות מוחיות ניווניות כדוגמת מחלת אלצהיימר יתבטאו פעמים רבות בתחילה כמחלות נפשיות כמו דיכאון. לחילופין, אנשים קשישים הסובלים מדיכאון יאובחנו לא פעם כחולי אלצהיימר.
גידולים
פעמים רבות מחלות גידוליות יתבטאו בסימפטומים נפשיים. הדבר נכון לא רק לגידולים מוחיים, אלא גם לגידולים רבים אחרים כמו גידולים בבלוטות שונות בגוף, שהפרשה לא מבוקרת שלהן יכולה להוביל לדוגמה להתקפי חרדה קשים.
תרופות
תרופות מסוימות יכולות להוביל לתסמינים נפשיים כמו דיכאון, ושילובים בין תרופות יכולים גם הם להשפיע על המצב הנפשי של האדם.
אנו מיומנים בטיפול במקרים מורכבים אלה, ואף מעסיקים רופאה פנימאית יועצת, במקרים מורכבים שבהם יש צורך לתת מענה לקושי נפשי וגופני משולבים.
בשנים האחרונות עלתה המודעות בנוגע לויסות חושי ולחשיבותו לתפקוד התקין של הילד. באופן תקין האדם מסוגל לאסוף מידע מן הסביבה באמצעות החושים השונים (ראיה, שמיעה, מישוש, וכד’) וליצור מהם מכלול מאורגן המאפשר אינטראקציה תקינה עם הסביבה. פגיעה בתהליך זה גורמת לקשיים משמעותיים בתפקוד היום יומי, בתלות בסוג הכשל ובחומרתו. ההכרה בויסות החושי כעומד בבסיסן של הפרעות מורכבות רבות הולך ומתרחב, ומכאן גם חשיבות הזיהוי והטיפול. במכון מרפאה בעיסוק במיומנת בזיהוי הפרעות אלה, ובטיפול בהן במקרה הצורך.