אינטליגנציה (בעברית: משכל), מוגדרת כמכלול הכישורים שבאמצעותם ניתן לפתור בעיות הדורשות חשיבה בצורה יעילה. מנת משכל או IQ היא הערך המקובל לביטוי רמת האינטליגנציה. מנת המשכל הממוצעת באוכלוסיה היא 100, וסטית התקן (המודדת את הפיזור של מנת המשכל סביב הממוצע) היא 15. התפלגות מנת המשכל באוכלוסיה מתוארת בגרף הבא.
מנת המשכל מושפעת במידה רבה מהגנטיקה (להורים נבונים יוולדו בדרך כלל
ילדים נבונים), אך גם מגורמים שונים שיכולים לגרום לפגיעה במנת המשכל (כמו
פגיעה באספקת חמצן למוח בעת ההריון או הלידה או מחלות שונות במהלך החיים),
בעוד שסביבה מיטיבה מבחינת גירוי מוחי יכולה ככל הנראה לשפר את מנת המשכל
או לכל הפחות להביא את האדם למיצוי מקסימלי של יכולותיו השכליות.
כלים להערכת מנת משכל אמורים להתמודד עם הטיות שונות, תוך שהם שומרים על ארבעה עקרונות:
1. תקנון – המבחנים צריכים להיות מועברים בצורה אחידה לכל המטופלים,
2. אובייקטיביות – שונות של הנבדקים שאינה קשורה למנת משכל, כמו שונות שפתית, תרבותית או חברתית – אינה אמורה להשפיע על התוצאה,
3. מהימנות – תוצאות המבחן אמורות להיות עקביות ואחידות במדידות חוזרות,
4. תוקף – המבחן אמור למדוד אכן את מנת המשכל (את היכולת לפתור בעיות חשיבה בצורה יעילה) ולא כישורים אחרים כמו התמדה או שינון.
למרות זאת, בפועל, מדידת מנת המשכל עלולה להיות מושפעת מגורמים נוספים,
כמו חשיפה תרבותית. כך למשל, אנשים שאינם חשופים לתרבות מערבית עלולים לקבל
ציון נמוך יותר במטלות הדורשות ידע עולם, גם אם פוטנציאל מנת המשכל שלהם
הוא גבוה יותר.
שני המבחנים השימושיים ביותר היום להערכת מנת משכל כללית הינם מבחן “סטנפורד-בינה” ומבחן וכסלר.
מבחן סטנפורד בינה מתמקד בעיקר בתחומים של היגיון מילולי, היגיון מופשט/חזותי, היגיון כמותי וזיכרון לטווח קצר. הוא לא נועד לבחון זיכרון או ידע. המבחן פותח במקור על מנת לאתר תלמידים בעלי יכולות נמוכות בבית הספר. מבחן זה אינו מיועד למבוגרים.
מבחן וכסלר מורכב באופן כללי משתי קבוצות של מטלות – מילוליות וביצועיות, ולכל מבדק ניתנים בנוסף לציון ה IQ הכללי גם ציונים בכל תחום הנפרד. החלק המילולי של המבחן כולל תת-מבחנים כמו ידע כללי, הבנה מילולית, יכולות מתמטיות, הפשטה, זכירת ספרות, פירושי מלים. החלק הביצועי כולל תתי מבחנים כמו השלמחת תמונות, סידור רצף תמונות, בנית דגם קוביות, הרכבה וקידוד. מבחן הוכסלר המקורי פותח למדידת מנת המשכל של מבוגרים, אך בהמשך פותחה גם גירסה לילדים. המבחן עובר עדכון מתמיד על מנת לשמור על ההתפלגות באוכלוסיה משום שהכישורים והידע של האוכלוסיה משתנה עם הזמן
מבחן המטריצות של רייבן הוא מבחן המודד אינטליגנציה לא מילולית בלבד. המבחן מורכב משישים כרטיסיות ברמת קושי מדורגת בהן על הנבדק לבחור מבין שש אפשרויות את האפשרות המתאימה ביותר. המבחן בא לבדוק יכולת הסקה והבנה ללא שימוש במילים. דוגמא של כרטיסיה מתוך כרטיסיות המבחן מוצגת משמאל.