טיפול פסיכולוגי
כל אדם עלול לעמוד בפני קושי נפשי בשלב זה או אחר בחייו, בין אם בילדות כחלק מהתמודדות עם שלבי ההתפתחות המוקדמים; בגיל ההתבגרות כחלק מתהליך ההתבגרות על כל השינויים הכרוכים בו וההתמודדות עם בנית זהות עצמאית; בבגרות כחלק מההתמודדות עם משברי חיים שונים ועם אתגרי הבניה של יחידה משפחתית עצמאית, קריירה, וכדומה; או בזקנה כחלק מהתמודדות עם תהליכים של פרידה, חולי או מוות. מול רוב הקשיים הנפשיים אנשים מצליחים להתמודד בכוחות עצמם או שהם נתמכים בסביבתם – בני משפחה וחברים. אולם לעיתים יש מצבים שבהם האדם אינו מצליח להתמודד באמצעות המשאבים הזמינים לו, ובמצבים אלה מומלץ לפנות לעזרה מקצועית. העזרה יכולה לכלול טיפול תרופתי ו/או טיפול פסיכולוגי הנקרא גם פסיכותרפיה.
בכלליות, ניתן לומר שטיפול פסיכולוגי הוא טיפול בשיחה המתנהל בין המטופל לבין מטפל מוסמך. מטרתו לעזור לאדם הפונה לעזרה נפשית להתמודד עם המצוקה אותה הוא חווה. דרכי ההתמודדות משתנים על פי סוג הבעיה וכן על פי שיטת הטיפול בה משתמש המטפל.
למה להגיע לפסיכולוג? הרי יש תרופות…
פעמים רבות הטיפול הפסיכולוגי מתלווה לטיפול תרופתי פסיכיאטרי. ועולה השאלה, לשם מה להגיע לטיפול פסיכולוגי בכלל? הרי התרופות יכולות לפתור את הבעיה…
כיום כבר מוכח שטיפול פסיכולוגי יכול ליצור שינוי מוחי, במקרים מסוימים שקול למה שעושות התרופות, לעיתים אף יותר. כאשר אדם משנה הרגלים, מגיע לתובנות שמשנות דפוסי התנהגות, יוצר קשר משמעותי וחווה חוויות משמעותיות הרי שאיזונים כימיים במוחו משתנים. בהקשר זה אפשר לומר ש”הנפש מנצחת את המוח”. ועל אף שהמוח מייצר סימפטומים בעייתיים (דיכאון, חרדה, אובססיביות ועוד), על ידי עבודה נפשית אנו משנים את תפקוד הלקוי של מוחנו ויכולים להביאו לפעילות מיטבית.
עם זאת חשוב לזכור כי קיימים מקרים בהם אין מנוס משימוש בתרופות, ולשם כך כל מטופל המגיע למרפאה עובר תחילה הערכה פסיכיאטרית שבה נקבע הצורך בשימוש בתרופות ומוצעות לטופל האופציות השונות העומדות לרשותו – תרופתיות ואחרות