הפרעות בקשת הספקטרום האוטיסטי הן הפרעות מגוונות הקשורות לפגמים ביכולות החברתיות והתקשורתיות (מילוליות ובלתי מילוליות) של האדם, בדפוסים נוקשים של התנהגות וחשיבה, ובקושי לראות את המציאות מנקודת המבט של הזולת. בעבר חולקו הפרעות אלה לתת קבוצות כגון תסמונת אספרגר, אוטיזם קלאסי ו PDD NOS, אך בספר האבחנות האמריקאי האחרון, ה 5DSM, לוכדו אבחנות אלה תחת כותרת אחת.
לפי DSM5, לצורך אבחנה של הפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD) דרושים 3/3 קריטריונים מקטגוריה A העוסקים בתקשורת ובאינטראקציה חברתית, 2/4 קריטריונים מקטגוריהB העוסקים בדפוסי התנהגות מוגבלים וחוזרים, ומילוי קריטריון C (הסימפטומים הופיעו מוקדם בילדות) ו- D (הסימפטומים מגבילים ופוגעים בפעילות היומיומית).
בטבלה מסוכמים הקריטריונים הדרושים לצורך אבחנה על הספקטרום האוטיסטי:
הקריטריון
A1
חסר באינטראקציה חברתית רגשית, החל מגישה חברתית לא תקינה וכשלון בשיחה, ועד הפחתה בשיתוף ובהתעניינות ברגשות ובתגובה לאינטראקציה חברתית.
A2
חסר בקומוניקציה התנהגותית לא מילולית לצורכי אינטראקציה חברתית. החל מחסר בקומוניקציה במילים וללא מילים, דרך ליקוי בקשר עין ושפת גוף, ועד חסר טוטאלי בהבעת פנים והבעת מחווה.
A3
לקות ביכולת לפתח ולשמור על יחסים התואמים לרמת ההתפתחות, ובהתאמת ההתנהגות למצבים חברתיים שונים, כולל השתתפות במשחקים דמיוניים וביצירת קשרי חברות ועד לחוסר עניין באנשים בכלל.
B1
דיבור סטריאוטיפי חוזר. תנועות מוטוריות או שימוש באובייקטים
B2
דבקות מוגזמת ברוטינה. התנהגות מילולית ובלתי מילולית ריטואלית. התנגדות קיצונית לשינויים למשל דרישה לשמירה על אותו תפריט, שימוש בשאלות חוזרות, ומצוקה קיצונית לשינויים קטנים
B3
מוגבל מאד בהתעניינות. שקיעה בהרהורים על אובייקט לא רגיל, ומקובע באינטנסיביות ההתעניינות באובייקט כזה.
B4
תת-תגובה או תגובת יתר לעוצמה חושית. גילוי אדישות לקור, חום וכאב. תגובה עזה לקולות מיוחדים. נוגע ומריח חפצים באופן מוגזם. נמשך לאורות ולאובייקטים מסתובבים
C
הסימפטומים חייבים להופיע מוקדם בילדות
D
הסימפטומים מגבילים ופוגעים בפעילות היומיומית
התבוננות ברשימת קריטריונים זו מדגישה הן את המגוון הרחב של התנהגויות העשויות להתבטא אצל אנשי התסמונת, והן את הפגיעה הנרחבת שגורמת ההפרעה בכל תחומי החיים הן בילדות, והן בבגרות עם הצורך להתקדם בתחומים כמו קריירה או הקמת משפחה. המגוון הרחב של הקריטריונים גם הופך את הזיהוי והאבחנה לקשות ומורכבות, ומכונים מועטים בלבד עוסקים בתחום זה באופן רוטיני, באמצעות אנשי צוות בעלי ניסיון רב בתחום.
במכון “הבית של טלי” מומחים (פסיכיאטרים ופסיכולוגים) המיומנים בזיהוי הפרעות מן הקשת האוטיסטית, וכן מטפלים בעלי מיומנות וניסיון בטיפול באנשי הקשת, בהדרכת אנשים מתוך מערכת החינוך כסייעים או מטפלים, ובהנחיית הורים לילדים אלה.
ב 10 בנובמבר 2013 יצא חוזר מנכ”ל חדש ממשרד הבריאות הקובע את אמות המידה להגדרת הספקטרום האוטיסטי בקרב ילדים, ואנו מתאימים עצמנו לדרישות חוזר מנכ”ל זה.